Mindwanderlust

geplaatst in: beweegmomentjes, sociaal, vitaal | 0

Zondagochtend. NRC. Kopje koffie. Het regent.
Ik lees over een vraaggesprek met de Ierse neurowetenschapper en hoogleraar experimenteel breinonderzoek Shane O’Mara. Het gaat over zijn recent verschenen boek ‘Te voet, hoe twee benen de mens verder brengen.’
Mooi wat de man zegt.

Ik citeer:

De zorg om eten hebben we niet meer. Maar we hebben wel een heel andere zorg, die van het volkomen gebrek aan beweging. Ongeveer een eeuw geleden liep de mens gemiddeld vijftien kilometer per dag, dat is wat ik met mijn stappen ook nastreef. Nu loopt de mens dagelijks niet meer dan twee kilometer, desastreus weinig. We leiden een zittend leven op kantoren achter beeldschermen. Sterker nog: we hebben onze wereld en onze leefstijl zo ingericht dat er geen noodzaak is voor bewegen.

O’Mara vertelt over strandwandelingen die artsen op de Shetlandeilanden strandwandelingen voorschrijven als preventieve behandeling voor lichamelijke en geestelijke aandoeningen. Vier keer per week op pad gaan, vijftien kilometer lopen: dat maakt ons zowel fysiek als mentaal gezonder.

Hij benoemt een woord dat ik nog niet eerder heb gehoord: Mindwandering. Ik vind het een mooi woord en heb er fijne associaties bij. Ligt in het verlengde van Wanderlust; een diepe behoefte om je spullen te pakken en de natuur in te trekken.

Tijdens mindwanderen laten we onze geest de vrije loop en juist daardoor zijn we in staat herinneringen, gedachten en gevoelens in een nieuwe context te plaatsen. Uit onderzoek blijkt dat een van de belangrijkste hersenonderdelen, de hippocampus, feitelijk een spier is die sterker en krachtiger wordt naarmate we meer bewegen. Als wij in beweging zijn is ons brein ook in beweging.

Ik was al overtuigd van de benefits van bewegen. En toch ga ik het boek lezen want wellicht haal ik hier nog meer overtuigingskracht uit om mensen die weinig tot niet bewegen, te motiveren in beweging te komen. Dit leesvoer past in mijn projectplan “Stappenteller aan en gaan”.

En nu eerst naar buiten, al blijft het regenen, want mijn mindwanderlust is weer enorm aangewakkerd.

Deel dit bericht met je netwerk >